Therapie

Hoe kun je stress verminderen?

Iedereen met veel stress wil er graag van alles doen aan stress verminderen. Teveel stress kan namelijk gezondheidsklachten opleveren. Spanningshoofdpijn, maagklachten, vastzittende nek en schouders, hartklachten, vermoeidheid en een opgejaagd gevoel zijn allemaal terug te voeren op stress. Voor je eigen gezondheid is stress verminderen dus een goed idee.

Stress verminderen

Stress verminderen begint bij de oorzaak

Bij stress verminderen begin je met het achterhalen van de oorzaak van jouw stress. Stress op je werk kan komen door een te hoge werkdruk maar meer waarschijnlijk is dat de echte stress wordt veroorzaakt door wat die werkdruk met jou doet. Misschien heb je daardoor het gevoel dat je faalt, dat je je collega’s of je leidinggevende teleurstelt of ben je bang om je baan kwijt te raken met alle gevolgen van dien. Vaak speelt er bij stress meer dan alleen een deadline of een drukke periode thuis. Het gaat er dan vooral om wat de stress met jou doet.

Ontspannen

Hulp van een professional in je strijd tegen stress

Het is niet altijd mogelijk om stress te verminderen. Wel kun je aan de slag met hoe jij stress ervaart. Met behulp van een professional kun je hiermee aan de slag. Zo kun je leren om je grenzen te herkennen en aan te geven. En dan ook zonder schuldgevoel. Ook krijg je handvatten voor situaties die jij lastig vindt. Met ontspanningsoefeningen kun je ook thuis aan de slag. Ontspannen is namelijk heel belangrijk wanneer je last van stress hebt. Als je spieren zich goed kunnen ontspannen voel je de stress uit je lichaam vloeien. Bovendien kun je dan ook je hoofd weer leeg maken en kijk je weer met een frisse blik naar de situatie. Je energie wordt weer aangevuld waardoor je je ook weer fitter voelt. Ook goede voeding en beweging kan je hierbij helpen.