Een rouwproces doorkomen

We hebben tijdens ons leven allemaal te maken met de dood. Natuurlijk hopen we dat ons eigen overlijden nog heel ver weg is maar je zult tijdens je leven ook afscheid moeten van dierbaren, denk aan oma’s en opa’s en uiteindelijk ook je ouders. Wanneer je iemand verliest die je heel dierbaar is en als het ook nog onverwacht gebeurd dan kan dit een flinke klap zijn. Je zult dan in een rouwproces terecht komen. Rouwen is heel normaal en gezond maar als je erin vastraakt of op een verkeerde manier met je verdriet omgaat dan zal dit uiteindelijk destructief zijn in je leven. In dit artikel bespreken we tips om op een gezonde manier een rouwproces door te komen.

Afscheid nemen

Wanneer je de eerste klap van het verlies moet verwerken, dan is het heel zwaar als je ook meteen met allemaal zaken bezig moet zijn zoals de uitvaart. Toch is de uitvaart ook een belangrijk aspect van afscheid nemen en kan het helpen tijdens het rouwproces. Een uitvaartondernemer in de hand nemen kan helpen om de lasten te verlichten. Woon je in Amsterdam? Dan is een uitvaart Amsterdam het makkelijkst om te regelen bij een goede uitvaartondernemer in de buurt.

Rouw niet alleen

Wanneer je veel verdriet hebt dan kan het aantrekkelijk zijn om jezelf te isoleren en alleen te zijn met je verdriet. Maar dit is in de realiteit niet zo gezond. Rouwen doe je niet alleen en het kan heel erg helpen het verdriet te delen met anderen. Als je het gevoel hebt dat je er met niemand over kunt praten, dan is het ook een optie professioneel hulp in te schakelen. Een psycholoog is gewoon verzekerd in de basisverzekering en kan je ontzettend helpen met verwerken van je verdriet.

Vermijdt ongezonde gewoontes

Er zijn verschillende destructieve gewoontes waarin je verzeild kunt raken tijdens een rouwproces. Verdriet wegdrinken of weg eten kan helpen op de korte termijn om er mee om te gaan maar is op de lange termijn geen oplossing en werkt destructief op je eigen leven. Probeer toch in plaats daarvan gezonde gewoontes te behouden. Je kunt een tijd vrij nemen van je werk maar uiteindelijk is het toch wel fijn om ook weer de afleiding van de werkdag en je collega’s te hebben. Je verdriet vermijden is op de lange termijn geen effectieve manier om het te verwerken maar op de korte termijn kan het wel helpen en de pijn verlichten.