Een mini sinaasappelboompje verzorgen

De Calamondin sinaasappelboom, ook wel bekend als het miniatuur sinaasappelboompje, is een sierboom die heerlijk geurende bloemen produceert en kleine tangerine-achtige vruchten. De vrucht heeft een scherpe, zure smaak die vergelijkbaar is met de smaak van een citroen of een limoen. Het is een winterhard boompje dat goed tegen lage temperaturen kan. Echter houdt deze schoonheid meer van warme temperaturen. Vanwege het formaat van de boom, is het gebruikelijk om het mini sinaasappelboompje binnen te zetten. 

De juiste bloempot voor je mini sinaasappelboompje

Verpot de boom in een grote bloempot of bloembak en vul deze met potgrond, organisch compost en vermiculiet. Je kan je mini sinaasappelboompje voeden met speciaal citrusplant voeding. Voed je plant gedurende de lente en de zomer en gebruik maar de helft van de benodigde voeding in het najaar en de winter. Geef je boom voldoende ruimte om breder te worden en zorg ervoor dat je plant een gezonde wortels ontwikkeld. Verpot je mini sinaasappelboompje elke paar jaar zodat de wortels niet vast gaan zitten. Geef de boom zoveel water als nodig is om de aarde vochtig te houden maar niet nat. De eerste paar centimeter van de aarde mag uitdrogen voordat je het boompje opnieuw water geeft. 

Zonlicht voor je sinaasappelboompje

Je boompje heeft meerdere uren per dag direct zonlicht nodig. Verplaats in de lente je boompje naar buiten zodat hij daar voldoende zonlicht kan vangen. Je boom kan in de lente steeds vaker buiten blijven staan en zelfs de gehele zomer. Breng je boom in het najaar naar binnen, voor de eerste vorst. Verminder langzaam de uren buiten voor je boom zodat hij gewend raakt aan de binnen temperatuur. Overweeg een bloempot of bloembak met wieltjes zodat je het boompjes gemakkelijk naar binnen kunt rollen. Tot slot, snoei je mini sinaasappelboompje alleen als het nodig is om dode of zieke takjes te verwijderen. Snoei tevens eigenzinnige takjes weg die groeien aan de stam van je boom.