De hardste werker van het magazijn
Het laden en lossen van goederen gaat een stuk makkelijker met behulp van een heftruck. Dat maakt dat een heftruck niet kan ontbreken in een magazijn of bedrijfsterrein. Maar een heftruck is een grote investering. Een heftruck kopen doe je dus niet zomaar. Sta je op het punt een machine aan te schaffen? Neem dan deze checklist even door!
Vijf aandachtspunten
Grofweg zijn er vijf punten waar je op moet letten.
Ten eerste, de CE-markering. Deze is verplicht in Nederland. Met dit keurmerk toont de fabrikant aan dat zijn machine voldoet aan de Europese wetgeving op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Met een dergelijke markering ben je tevens verzekert van een goede bedieningshandleiding in alle talen.
Vraag jezelf ten tweede af waar je de machine precies voor wil inzetten. Wat is precies de werksituatie? En welk type vorkheftruck past hierbij? Niet alle machines zijn geschikt om zowel binnen als buiten te gebruiken. Voor binnen zijn LPG en Elektrische aandrijvingen geschikt, buiten kan je ook werken met Diesel. Daarnaast zijn er verschillen in het soort banden. Als je binnen rijdt kan je kiezen voor non-marking banden, die geen zwarte strepen op de vloeren achterlaat. Maar wanneer je buiten rijdt, zijn zwarte banden juist geschikter vanwege het slijtvaste materiaal.
Neem ook de werkruimte zelf in ogenschouw. Bekijk de kwaliteit van de vloer. Hoe egaal is het veld? Zijn er drempels, dilitaties of andere hindernissen? Zijn er kuilen en gaten? Heb je te maken met hellingen? Bij een helling is een automatische rem bijvoorbeeld wenselijk. Bekijk ook de afmetingen van gangen en de draaicirkel.
Daarmee komen we bij het derde aandachtspunt: hefcapaciteit. Om de juiste hefcapaciteit te vinden, zal je eerst het gewicht van de last in kaart moeten brengen. Een onjuiste hefcapaciteit kan tot gevaarlijke situaties leiden. Houdt niet alleen rekening met het gewicht van goederen, maar ook met de grootte.
Tenslotte zal je rekening moeten houden met een jaarlijkse keuring. Een heftruck wordt in de Nederlandse wetgeving beschouwt als “gevaarlijke machine”. Daarom zal je deze jaarlijks moeten keuren en onderhouden, om aan de veiligheidseisen te voldoen beschreven in de Arbo-wet. Er zijn leveranciers die ook trucks keuren en onderhouden. Dit gebeurt via de VA-Keur of BMWT-keur.
VA en BMWT keur
De VA-keur staat voor Veiligheid Arbeidsmiddelen en BMWT-keur staat voor Bouwmachines, Magazijninrichtingen, Wegenbouwmachines en Transportmaterieel. Alleen geautoriseerde bedrijven mogen een dergelijke keuring uitvoeren. Monteurs volgen een speciale opleiding om keurmeester van deze keuringen te worden. Er zijn onafhankelijke derde partijen die het toezicht bewaren op deze keurmeesters en steekproefsgewijs word er gekeken of er aan de strenge eisen van de keuren worden voldaan.
Goed voorbereid je aankoop doen – daar houden we van.