De kracht van musea

Musea spelen een grote rol in de hedendaagse samenleving. Een leuke en doeltreffende manier om de volgende generatie museum fanaten te introduceren en te inspireren is het verhaal van de eerste persoon die het gewelfde plafond bereikt. Het verhaal begint op de eerste verdieping in de rol van de kleine Angelica die het lege gewelf van het museum ontdekt en het vult met schatten. Hiervan wordt eigenlijk weinig gemaakt ondanks de mooie Moderne kunst. In plaats daarvan kruipt de kleine Angelica in de huid van de conservator van het museum, die het verleden naar voren brengt en kostbare voorwerpen aflevert als wegbereider voor een museum dat de tand des tijds heeft doorstaan. Er wordt weinig aandacht besteed aan het feit dat Angelica ook de rol van journaliste vervult en van bronzen kuns houdt. Het museumpubliek zou op zijn minst moeten begrijpen waar weinig van wordt gemaakt, en misschien geïnspireerd worden door de eerste succesvolle expeditie van ontdekkingsreizigers die het museum plafond hebben bereikt.

Kunst maar dan als toneelstuk

Het publiek wordt op een paar manieren uitgenodigd om te kijken hoe dit mysterie zich ontvouwt. Ten eerste kunnen ze het verhaal lezen het is ook geschikt als Origineel afscheidgeschenk collega kopen wil. Ook al is dit een toneelstuk, het publiek kan het verhaal lezen. Dit verhaal is van de kleine Angelica. Immers, Angelica zit in de rol van conservator en toont haar onderzoeksjournalistiek door naar het spannende verhaal te mogen luisteren. Haar beschrijving en uitbeelding van enkele museumstukken komt in het verhaal voor.

Het verhaal zoals wij dat nu begrijpen begint in het museum.  Van hieruit toont de kleine Angelica de vreugde van het ontdekken en vertelt ze het publiek haar ervaringen met de rol van journaliste. Er wordt weinig gezegd over haar verhaal en haar beschrijving van de verschillende exposities, maar dit voegt een magische vonk toe aan de verhaallijn, die weinig te maken heeft met het ware verhaal van de ontdekkingsreizigers die het gewelf bereikten.

Vanaf toen altijd gelief

Kleine Angelica en de eerste ontdekkingsreizigers bereiken het gewelfde plafond in het Victoria & Albert Museum. Foto: Jenny Hughes. Het Victoria & Albert Museum is een waar gebeurd verhaal, en alle toneelstukken vertellen de waarheid. Er wordt weinig gemaakt van de artefacten, maar wat er weinig van gemaakt wordt, zou waarschijnlijk waar kunnen zijn in een ander museum of ander deel waar je relatiegeschenken gemakkelijk kopen kan.