beste elektrische kookplaat

De beste elektrische kookplaat via Ecotoday

Iedereen moet de overstap naar minder gas snel gaan maken. Niet alleen uit milieu overwegingen maar ook voor de portemonnee. Om deze overgang te versnellen, kun je het beste kijken naar makkelijk vervangbare gebruikers van gas zoals je gasfornuis.

Er zijn namelijk simpele alternatieven waarbij je bijna niet inlevert op comfort (sommigen vinden het zelfs prettiger koken dan gas). Veiliger is het in ieder geval sowieso. 

Hoe kan ik koken op elektriciteit in plaats van Gas?

Dit kan op 2 verschillende manieren. Ten eerste kun je koken op een standaard keramische kookplaats. Dit is een elektrische kookplaat die de hele pan verhit van de onderkant en daarmee ook jouw eten. 

Een andere optie is het koken door middel van inductie. Wat je in feite doet bij inductie is een magnetisch veld creëren tussen de inductiespoel en de pan, waardoor er warmte ontstaat in de pan zelf. Het mooie van deze manier van verhitten is dat de warmte direct op wordt gewekt in de pan zelf. De kookplaat zelf blijft koel, en dat bespaart veel energie. 

Let wel goed op, ga je voor inductie? Dan kan het goed zijn dat jij jouw pannen moet vervangen. Je hebt namelijk speciale inductiepannen nodig die  het magnetische veld in warmte kunnen omzetten. 

Welke vorm van koken is beter voor het milieu? Gas, inductie of keramische kookplaten? 

Een belangrijke factor hierin is de manier waarop de energie bij de kookplaat komt. Is dit door middel van Groene energie? Dan is het voordeel extreem groot voor de elektrische platen. Wek jij jouw stroom op met Grijze energie uit gas- of nog erger, kolencentrales? Dan is het effect van het overstappen op elektrisch niet aanwezig of zelfs negatief. 

Bottomline is dat in theorie inductie, uiteraard met groene stroom, de meest CO2-arme manier is van koken. Daarna komt elektrisch koken op een keramische kookplaat en als laatste het traditionele gasfornuis. Let dus wel goed op dat de manier van energieopwekking hier een erg belangrijk rol in speelt, zolang je nog niet over bent gestapt op groene stroom of atoomstroom is koken op gas iets CO2-armer. Vind de beste elektrische kookplaat op Ecotoday.nl.