Wat is Gelders Arcadië?

Misschien heb je ooit wel eens van Gelders Arcadië gehoord. Het is het gebied in het zuiden van de Veluwe, rondom Arnhem, waar je een enorme collectie aan landgoederen, buitenplaatsen, kastelen en paleizen kunt vinden. Het is dus de ideale plaats voor de cultuurliefhebber om eens een bezoekje aan te brengen. Kom langs in Gelders Arcadië, boek een vakantiehuisje Veluwe of een luxe vakantiehuis Veluwe voor als je wat meer luxe wilt hebben en breng een bezoek aan de parels van de stuwwal!

Ontstaan

Na de middeleeuwen vormden de rijke, stedelijke burgerij de nieuwe elite. Met hun rijkdom bouwden ze de mooiste landgoederen en buitenplaatsen om de drukke stad te ontvluchten. Hier konden ze genieten van vermaak en recreatie. Gelderland en met name de Veluwezoom werd de populaire plaats voor deze groep nieuwe rijken. Het hoogteverschil en de springbeken maakten het goed vertoeven op dit deel van de Veluwe.

Akadia

De zuidelijke Veluwezoom heeft echt de identiteit van alle buitenplaatsen en kastelen. Er zijn in totaal wel meer dan honderd verschillende buitenplaatsen, kastelen en landgoederen te ontdekken. Verdiep je in de cultuur en de geschiedenis van kastelen als Rosendael, Middachten, Sonsbeek, Doorwerth, Zypendaal en Mariëndaal. De naam Gelders Arcadië is bedacht door de Arnhemse schrijver Isaac Nijhoff. Hij was de eerste die over de populaire plaats voor de nieuwe rijken schreef in een van zijn vele boeken. De landgoederen zijn te vinden in de directe omgeving van Arnhem, achter de Veluwezoom. De meeste kastelen liggen dan ook aan de voet van de Veluwezoom.