Feitjes over eten wat je waarschijnlijk niet wist

Eten is natuurlijk voor ieder mens een eerste levensbehoefte. Naast dat we het nodig hebben, genieten we er vaak ook echt van. Denk aan het bezoeken van terrasjes, lekker uiteten met je partner of ontbijten na een nachtje weg. EN dat is ook alleen maar goed dat we ervan genieten, want we hebben het ook nodig om de dag door te komen. Wij geven je vandaag graag wat leuke feitjes over eten die je waarschijnlijk nog niet wist! Lees je mee?

Palmolie

Misschien weet je heel goed wat palmolie is, maar misschien denk je nu wel: what is palm oil? Palmolie is een plantaardige olie die uit oranjekleurige vruchten gehaald wordt. Palmolie is de meest gebruikte plantaardige olie op de wereld. Palmolie zit dan ook in ontzettend veel producten die wij elke dag kopen. Zo’n 60% van alle producten in de supermarkt bevatten ook palmolie. Dit is natuurlijk ontzettend veel. Denk aan margarine. Boter blijft niet uit zichzelf zo lekker smeerbaar, de palmolie in het product zorgt hiervoor. Ook wordt het gebruikt bij de productie voor koekjes waardoor het de koekjes knapperig blijven. We kunnen dus wel zeggen dat je ontzettend veel kan met palmolie. Duurzame palmolie bestaat gelukkig ook al. Omdat de vraag naar palmolie ontzettend groot is omdat het zo veel gebruikt wordt en nodig is voor bepaalde producties van ons voedsel, moet er veel palmolie geproduceerd worden. De vraag naar palmolie is groter dan de grond van de productie van de palmolie. Er is veel meer grond nodig, waardoor er bomen gekapt worden waar het milieu dan weer onder leidt. Gelukkig vermindert dit probleem door de productie van duurzame palmolie. Dit is natuurlijk ontzettend belangrijk.

Kaas is niet altijd kaas

In heel veel kaasproducten die wij als mens elke dag eten, zit minder dan 51% kaas. Dit klinkt natuurlijk heel raar, zeker als je hier nog niet van op de hoogte was, maar eigenlijk is het helemaal niet zo gek. In sommige kaasproducten, zoals smeerkaas, bestaat het product bijna voor de helft uit een combinatie van plantaardige vetten en smaakstoffen. Palmolie is hier ook weer een goed voorbeeld van. Door de smaakstoffen pakken je smaakpapillen dit natuurlijk op als kaas. Eigenlijk kunnen we dus wel zeggen dat onze hersenen ons goed voor de gek kunnen houden.

Vanille is verslavend

We weten allemaal wel dat suiker verslavend kan zijn, maar ook vanille kan dit effect op je hebben. Het ingrediënt vanillezuur, wat uiteraard in vanille zit, heet een stimulerende werking op onze hersenen. Dit heeft een verslavende werking.