Even is de wereld weer iets kleiner

Tijdens deze koude winterdagen mag ik graag een dik boek uit de Russische literatuur ter hand nemen. Op dit moment is dat Anna Karenina van Leo Tolstoi. Het verhaal is tijdloos en virtuoos geschreven, maar persoonlijk vind ik ook de thema's die specifiek zijn voor die tijd (de 19de eeuw) erg interessant. Zo is de gloeilamp net uitgevonden, maar ook zijn net de eerste treinen in gebruik. In de talloze dialogen die de karakters met elkaar voeren, gaat het over deze ontwikkelingen. Er wordt bijvoorbeeld besproken hoe de wereld kleiner is geworden door de trein. Niet lang daarvoor was een paardenkoets over hobbelige paden de snelste manier van vervoer, waardoor een kilometer of 40 de grootste afstand was die je op een dag kon afleggen. Met de trein (die wij met een beetje doorfietsen bij zouden kunnen houden) lagen verre horizonten plots binnen het bereik.

Alsmaar kleiner wordt de aardbol

Tolstoi en de karakters van Anna Karenina hadden natuurlijk niet kunnen vermoeden hoe veel kleiner de wereld nog zou worden. Pas tientallen jaren na hun dood kwam de eerste auto op de markt. Weer enkele decennia later kwam het vliegtuig en inmiddels vliegen we in de herfstvakantie even op en neer naar Bali om aan het strand te liggen. De wereld is heel klein geworden (misschien wel iets te klein). Grappig is dat er al tientallen jaren met groot enthousiasme vooruitgeblikt worden op vliegende auto's. Inmiddels zijn deze er, maar tot veel bombarie heeft dit nog niet geleid. Bij het CBR kun je je vliegauto-rijbewijs halen en er zijn verschillende modellen verkrijgbaar voor ongeveer 300.000 euro. Ik heb echter nog niemand gezien die er een heeft aangeschaft. Wel biedt dit perspectief voor nog een revolutie tijdens onze aanwezigheid op deze planeet.

De trendbreuk van 2020

Dit jaar is er door het Corona-virus sprake van een trendbreuk. Voor het eerst sinds de tijd waarin Anna Karenina leefde, is de wereld groter geworden in plaats van kleiner. We kunnen niet zomaar meer overal heenreizen. Dat is jammer, maar tevens biedt het de kans om onze eigen omgeving te herwaarderen. Zoals al gezegd, de laatste jaren kozen we er wel heel snel voor om naar een ver oord op vakantie te gaan. Dit jaar gaan veel mensen op vakantie in eigen land. Ikzelf boekte een paar nachtjes in hotel arnhem, naar mijn mening een ondergewaardeerde stad in Nederland. Het openluchtmuseum is erg fraai, je zit zo in de Veluwe en in de avonduren kun je heerlijk genieten met een dik boek van Tolstoi op je hotelkamer. De palmbomen van Bali moet je er alleen zelf bij fantaseren!