Astro-curious?

Wat is jouw sterrenbeeld? Niet langer is dit een eigenzinnige vraag. De hoeveelheid apps in de appstore en tijdschriften in de supermarkt zijn het bewijs: astrologie is officieel mainstream geworden.

Het maakte mij nieuwsgierig: wat is er nou zo bijzonder aan astrologie? Wat kunnen we leren van een verbinding tussen de kosmos en onze geboortedag? Ik vroeg het een astroloog en die legde mij de volgende basics uit. Dus als je net als ik astro-curious bent geworden, blijf lezen!

Wat is astrologie?

Allereerst vroeg ik hem wat astrologie is. Zijn antwoord: astrologie is een taal die veel perspectieven biedt. Een andere kijk, helderheid, fantasie, geloof en gevoelens. Het kan verhelderend en spannend zijn om de gebeurtenissen in ons leven in een groter verband te zien. Tot de 18e eeuw waren astrologie en astronomie met elkaar vervlochten. Het ritme van de zon, maan en sterren bepaalde de orde van de dag. Met de uitvinding van elektrisch licht is het makkelijk de oorspronkelijke lichtbron uit het oog te verliezen. Maar we kunnen nog steeds van deze kunst gebruik maken om onszelf dichter bij het universum te plaatsen.

Wat is niet astrologie?

Nu astrologie steeds populairder wordt, ontstaan er ook mythes en fabeltjes die van de kern afwijken. Astrologie is geen geloof of religie. Het is ook geen cult, of iets om bang voor te zijn. Om van astrologie te profiteren hoef je ook niet te ‘geloven’ dat planeten onze dagelijkse levens beïnvloeden.  Astrologie is simpelweg een manier om naar de aarde te kijken en dingen in een kosmisch perspectief plaatsen.

Start met de sterren

Het moment van jou geboorte is veelzeggend. Je geboortekaart is een snapshot van de hemel op het moment dat jij op aarde terecht kwam – met het tijdstip van jouw geboorte, de datum en locatie centraal gesteld. Het lijkt op een wiel dat is opgedeeld in twaalf secties, en laat de posities van de planeten zien binnen het astrologisch stelsel en astrologische tekens zien.

Het onthult ook welke dialogen deze planeten onderling hadden op dit moment: aspecten. Je kan deze aspecten beschouwen als zichtlijnen tussen planeten. Die zeggen iets over de manier waarop ze de energie van elkaar zien en behandelen. Moeilijk om in te beelden? Denk dan eens aan wat er gebeurt als je iemand aan de andere kant van een kamer ziet staan en recht aankijkt. En vergelijk dat met het gevoel dat je krijgt als die persoon recht voor je staat. Het verschil in communicatie is verschillend, maar wel aanwezig. En planeten communiceren op een zelfde manier.

Verschillende websites bieden de mogelijkheden om geboortekaarten te maken. Voor jezelf, of voor anderen. Probeer het eens uit, wie weet wat voor nieuwe perspectieven het je brengt!